Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
Gratis
Lokalitet
Store sal
Target
For voksne
Litteratur & debat

Skal vi afskaffe forsvarsforbeholdet?

19.05.22
Bliv klogere på, hvad vi skal stemme om i et spændende ekspertoplæg

1. juni skal vi stemme om forsvarsforbeholdet. Nu har du chancen for at blive klogere på, hvad vi skal stemme om, når chefanalytiker i DEO Rasmus Nørlem Sørensen gæster Hovedbiblioteket.  

Hvordan fungerer EU’s samarbejde om udenrigspolitik og forsvar? Hvilken rolle spiller Danmark i EU - med eller uden forsvarsforbeholdet? Bliv klogere i et spændende ekspertoplæg og få svar på dine spørgsmål om forsvarsforbeholdet, EU’s udenrigspolitik og forsvarssamarbejde samt de øvrige EU-landes ønsker og planer.  

Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatschef og chefanalytiker i DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet) og bidrager både med et fagligt oplæg og fungerer som ordstyrer på arrangementet. 

Om forsvarsforbeholdet 

Forsvarsforbeholdet, som blev indført med Edinburgh-aftalen i 1993, undtager Danmark fra de beslutninger og aktiviteter i EU, der påvirker forsvarsområdet. Mere præcist kan Danmark ikke deltage i militære projekter, med mindre de også har en klar civil komponent, og Danmark kan ikke komme til at hænge på udgifterne til sådanne projekter i EU.  

Regeringen har som en del af forsvarsforliget sammen med SF, Radikale Venstre, Konservative og Venstre besluttet, at danskerne den 1. juni skal til folkeafstemning om afskaffelse af forsvarsforbeholdet.