Graphic novels – tegnede romaner

Der er dømt litterære oplevelser for alle pengene i den moderne, tegnede roman.

Kan et billede sige lige så meget som 1000 ord? Hvis svaret er ja, så er der nærmest ikke grænser for, hvor meget indhold og betydning en god tegneserieskaber kan fylde i en tegneserie på flere hundrede sider.

Der er lidt uenighed om, hvem der først brugte udtrykket ”graphic novel” om en tegneserie, men faktum er, at det nok er kommet for at blive. Men hvad er en graphic novel så? Er det en tegneserie med flere ord end normalt? Eller er den bare tykkere? Og i samme størrelse som en ”rigtig” bog?

Der er nok ikke EN bestemt definition, men sandheden er nok nærmere, at man kan bruge begrebet til at signalere, at der er større kunstneriske ambitioner end bare ren underholdning. Ofte vil der desuden være tale om afgrænsede værker, der ikke er en del af en serie. Med andre ord… en tegnet roman.

Vi har hevet en række titler frem, der hver især forsøger at skubbe til tegneseriemediet og føre det videre. Bøger, der vil noget mere og gerne vil fortælle vedkommende, rørende, sjove og sørgelige historier.

Materialer