Bogtips i juli - nye romaner

28.06.19
Denne måneds bogtips byder på klimafiktion, italiensk sommerstemning, livshistorier i Athen og en japansk døgnkiosk.
 • Måske kender du Elly Griffiths for krimiserien om arkæologen Ruth Galloway? Elly Griffiths er faktisk et pseudonym for forfatteren Domenica de Rosa, og hun er nu på dansk udkommet med romanen ’To uger i Toscana’ i eget navn. Domenica de Rosa har en engelsk mor og en italiensk far, og er bosiddende i England. 
  På slottet Castella della Luna mødes 7 forfatterspirer til et skrivekursus, og der er både forelskelser, god mad og italiensk sommerstemning på menuen. 
  Kan sammenlignes med: Jenny Colgan, bl.a. ’Velkommen til Floras sommerkøkken’.
   
 • Et skrivekursus er igen et slags omdrejningspunkt i romanen ’Omrids’ af canadisk-engelske Rachel Cusk. På vej til et skrivekursus i Athen falder en unavngiven kvindelig forfatter i snak med sin græske sidemand. Som en magnet drager hun andres livshistorier til sig og hendes ophold i den græske varme, bliver én lang neddykning i andre menneskers skæbner og fortællinger. Første del af en trilogi. 
  Informations anmelder skrev bl.a.: ”Den behandler store eksistentielle spørgsmål med lethed og elegance, og den er på samme tid tung og sval, frisk og døsig, akkurat som en sommermorgen kan være det”.
  Kan sammenlignes med: W.G. Sebald, Julian Barnes og Siri Hustvedt.
   
 • Næste bogtip har en døgnkiosk som hovedlokalitet. I japanske Sayaka Muratas ’Døgnkioskmennesket’ er hovedpersonen Keiko, der altid har været anderledes. Da hun får et job i en døgnkiosk, begynder hun hurtigt at holde af arbejdets rutiner og den ensformige hverdag. Men Keiko har svært ved at leve op til omverdenens forventninger om, hvad det vil sige at være normal, så da en mand ved navn Shiraha starter i kiosken, øjner hun en chance for at kunne leve op til de forventninger. 
  Jyllands-Postens anmelder skrev bl.a.: Minimalistisk i sit udtryk, men sprudlende i sit opgør med det japanske normalitetsbegreb”.
  Kan sammenlignes med: Hiromi Kawakamis ’Senseis mappe’.
   
 • Og nu til noget helt andet, men ikke desto mindre et meget aktuelt emne. Vi er i genren klimafiktion i fremtidsfortællingen ’Knogleurene’ af David Mitchell. Historien starter med pigen Holly der stikker af hjemmefra som 15-årig i 1984 og slutter i 2043, hvor hun ser tilbage på de ødelæggelser menneskene har skabt på jorden. Det er en udfordrende og dystopisk roman fyldt med magi og parallelle universer.
  Kan sammenlignes med: Haruki Murakami og f.eks. Matrix-filmene.
Materialer