Høje GladsaxeLiv

07.05.18
12. maj til 8. juni var Høje Gladsaxe Torv fyldt med liv og glade dage. Der blev afholdt gospelkoncert, åben kirke, skattejagt med vikinger, papir workshops, lavet mad, hørt musik og meget mere.

Herunder kan du læse lidt om alt det der er foregået i Høje GladsaxeLiv

Projektets baggrund
I 2017 besluttede GladsaxeLiv, en kommunal instans, der eksperimenterer med uderum i Gladsaxe, at give Gladsaxe Bibliotekerne 100.000 kr. til at eksperimentere med uderum på Kirketorvet i Høje Gladsaxe.  

Sammen med Gladsaxe Musik og Billedskole besluttede vi, at vi ville lave et projekt med børn og unge og samtidskunst som omdrejningspunkt.

Vi søgte Statens Kunstfond om midler til lønninger og gik i gang med at søge om aflukning af Kirketorvet.

Vores HG kom med på vognen, og da Kirketorvet er stort, besluttede vi nu, at projektet skulle have alle borgere i Høje Gladsaxe som målgruppe. Samtidig med at Vores HG søgte Friluftsrådet om midler til bl.a. krydderurtebede, blev alle dem der har til huse omkring Kirketorvet inviteret med i projektet.

Vi endte med at være 29 aktører, der bød ind med alt muligt forskelligt i perioden 12. maj til 8. juni 2018. I perioden var der bl.a. en Åbent Hus-dag, og vi sluttede af med en fernisering.

Billederne her er Hjemmevideo- og Fotoklubben i Gladsaxe’s fotos af nogle af alle de aktiviteter, der blev holdt på Kirketorvet.

Papirskulpturer
Måske lagde du mærke til tørresnorene med de hvide lagner på?

I tre uger lavede 4. klasserne fra Grønnemose Skole papirskulpturer med kunstner Lisbeth Bank. Først lavede de papir af bl.a. rødbeder og alle mulige blomster og planter. Af det færdige papir lavede børnene skulpturer, som kan ses i vinduet ind til Grønnemose Skoles forhal.

Flere gange i løbet af perioden, bl.a. til Åbent Hus-dagen, kunne alle komme ned og lave papir sammen med Lisbeth.

Udekøkkenet og UNiG Fair Play
Siden februar har de unge i UNiG Fair Play sammen med Kunstneren Jesper Aabille arbejdet med at designe og udtænke det udekøkken, der har stået på Kirketorvet hele sommeren. Udekøkkenet består af fem store grille med ovn, to arbejdsborde og en vask med mosaikmønster. Vores HG har også sneget en lille pizzaovn ind i udekøkkenet.

De unge har sammen med Jesper løbende budt på pizzaevent og hotdogs i stribevis, og til ferniseringen lavede de unge og Jesper kylling på grillen, og over hele sommeren har Fair Play holdt åben grill hver tirsdag.

Samarbejdet er bl.a. kommet i stand, fordi Gladsaxe Musik og Billedskole har stillet fripladser til rådighed i Fair Play.

Krydderurter til fri afbenyttelse!
Kunstner Peter Rørbæk har sammen med Haraldskirken og repræsentanter fra nyttehaverne designet de store krydderurte- og blomsterbede neden for Haraldskirken og oppe på Høje Gladsaxe Centrets vægge. Her kan enhver komme forbi og hente krydderurter til sin aftensmad i udekøkkenet. Eller du kan nyde synet af f.eks. passionsblomsten - blomsten som symboliserer Jesus’ lidelse. 

Åbent Hus
Vi holdt en stor Åbent Hus-dag, hvor alle huse omkring Kirketorvet slog dørene op.
Gladsaxe Radio sendte underholdende og live fra Kirketorvet.

En flok friske drenge solgte is og hjemmebagt kage for at tjene penge til en rejse.

UNig Fair Play og Jesper Aabille lavede pizzaevent på torvet.

Seniorklubberne bød på strikning, mad, musik, portrætfotografering, kaffe og meget mere.

Mungo Park kom forbi med en opfordring til at bidrage med interessante historier om Erhard Jakobsen til deres nye forestilling.

Haraldskirken slog dørene op, og man kunne tage sig en slapper i sækkestole, imens man lyttede til musik.

Man kunne også kigge inden for i Pulsen og Biblioteket, der var loppemarked, og man kunne lave papir med Lisbeth.

Fernisering
8. juni var udekøkkenet klart til at blive taget i brug og plantekasserne færdige!

Det blev fejret med en fernisering, hvor borgmester Trine Græse kom og holdt tale.
Til ferniseringen kunne man opleve en masse gode bands fra Grønnemose Klub give den max gas.

Man kunne se et lille potpourri over tre af Mungo Parks forestillinger.

Dagen blev sluttet af med festgudstjeneste.

Der blev lavet kylling og pizza, skulpturer blev beundret, der blev lavet papir og beundret kæmpebede.

Borde, bænke og uægte jasmin
GladsaxeLiv skabte en god ramme for Høje GladsaxeLiv, idet de sørgede for, at der kom borde, bænke og parasoller op sammen med en masse plantekasser med uægte jasmin. Over i pergolaen kunne man svinge sig i behagelige (og populære) hængestole. Alt sammen har det stået sommeren over på Kirketorvet og har skabt en hyggelig stemning på det aflukkede Torv.

Sang og gudstjenester i det fri
Haraldskirken bød af flere omgange på levende gudstjenester og fælles sang med musik i det fri. Bl.a. Pinsegudstjeneste og fælles Højskolesang.

Haraldskirkens musikskole har også budt inden for til koncert og fællessang.

Mosens myter og Havets hemmeligheder
På Biblioteket kunne man opleve udstillingen Havets Hemmeligheder – I vikingernes fodspor på havets bund. Og man kunne starte skattejagten Mosens Myter, der var en gåtur for hele familien rundt i Høje Gladsaxe smukke natur.

Loppemarked og bazar
Loppemarkedsdamerne, der ellers holder til på Byens Arena, flyttede flere gange deres loppemarked om på Kirketorvet, og Haraldskirkens Bazar flyttede også ud på torvet.

Varmen og alle blomsterne
Kirketorvet fik i perioden en masse nye planter, der gjorde torvet frodigt og grønt. Men lige nøjagtig, da den sidste plantekasse med uægte jasmin var stillet op, så begyndt TØRKEN, som ingen af os kan huske lignende. Det gjorde, at der blev et kæmpe arbejde med at vande alle planterne. Et job Vores HG, Fair Play, Haraldskirken, Biblioteket og især Ulla Reitz fra Seniorklubberne tog på sig.

Hvad skete der efter den 8. juni?
Efter den 8. juni var Kirketorvet lukket af frem til den 16. august. Hen over sommeren kunne man derfor benytte udekøkkenet og sidde og nyde skyggen under parasollerne og plukke krydderurter foran Haraldskirken.

Eksempler på arrangementer: UNiG Fair Play har holdt åben grill, og Skur 2 har også inviteret på grill.

GladsaxeLiv har også iværksat en spørgeskemaundersøgelse for at finde ud af, hvad beboerne i Høje Gladsaxe ønsker for Kirketorvet.   


Høje GladsaxeLiv - Hvem har været med?

Fonde og puljer
Statens Kunstfond
Friluftsrådet
GladsaxeLiv

Og alle os andre
Grønnemose Skole
UNiG Fair Play
Hellerup Hus
Mungo Park
Haraldskirken
Vores HG
Pulsen
Seniorklubberne: Hjemmevideo- og Fotoklubben i Gladsaxe, Mad og Mænd, Film og Videoklubben i Gladsaxe, Aktivitetskredsen ved Malerholdet, Strikkeklubben og Litteraturklubben, Verdens kvinder i Gladsaxe
Musiker Ernst Halle
UNiG Grønnemose klub
Gladsaxe Radio
Gladsaxe Musik og billedskole – Ved Anders Benmouyal
Gladsaxe Bibliotekerne ved Høje Gladsaxe Bibliotek
Loppemarkedsdamerne
Nyttehaverne
Kagedrengene
Kommunens drift
Høje Gladsaxes drift og inspektørkontor

Kunstnere:
Jesper Aabille
Lisbeth Bank
Peter Rørbæk

Hvem har koordineret Høje GladsaxeLiv?

Der har været en del koordinering inde over Høje GladsaxeLiv, og alle deltagende parter har haft fokus på intern koordinering. De tre hovedaktører/institutioner, der har haft rollen som anker i projektet, er Gladsaxe Musik og Billedskole, Vores HG og Gladsaxe Bibliotekerne.

Anders Benmouyal fra Gladsaxe Musik og Billedskole (GMB) har koordineret samarbejdet med kunstnerne. Anders har haft ansvaret for GMB’s fripladser i Fair Play. Det er også Anders, der er hovedmanden bag ideen om et samtidskunstprojekt for børn og unge i Høje Gladsaxe. Anders har sammen med Biblioteket haft ansvaret for ansøgningen til Statens Kunstfond.

Jens Frederiksen og Christine Bille fra Vores HG har koordineret samarbejdet i Høje Gladsaxe og PR i samarbejde med Biblioteket. Vores HG har også haft ansvaret for ansøgningen til Friluftsrådet og samarbejdet omkring krydderurtebedene og de hængende haver.

Martin Timmermann AndersenSigne Sindberg Nielsen og Tanja Clausen fra Gladsaxe Bibliotekerne har koordineret samarbejdet med GladsaxeLiv og aflukningen af Kirketorvet. Biblioteket har sammen med Anders Benmouyal haft ansvaret for ansøgningen til Statens Kunstfond og samarbejdet med UNiG Fair Play og Grønnemose Skole. Biblioteket har sammen med Vores HG koordineret samarbejdet i Høje Gladsaxe og PR.

Materialer