Portræt af pianisten Rudolf Buchbinder - foto
Portræt af pianisten Rudolf Buchbinder - foto

Rudolf Buchbinder - et orakel på klaveret

05.09.19
Mød en af den klassiske musikscenes mest betydningsfulde pianister

 
Rudolf Buchbinder er aktuel med Tjajkovskijs første klaverkoncert opus 23, som han spiller i DR Koncerthuset i slutningen af september med DR Symfoniorkestret under ledelse af Manfred Honeck .
Rudolf Buchbinder figurerer blandt den klassiske musikscenes mest betydningsfulde pianister - og han har besøgt Danmark ved flere lejligheder. For nogle år siden oplevede jeg ham i DR's koncertsal i det gamle radiohus på Rosenørns Alle, og den koncert husker jeg stadig med glæde.

Rudolf Buchbinder er født i Litoměřice i Böhmen i 1946. Hans familie flyttede til Wien i 1947, hvor Rudolf startede som 5-årig på Hochschule für Musik i Wien, som den yngste studerende der på det tidspunkt nogensinde var optaget dér. Han gav sin første offentlige koncert som 9-årig. Buchbinder studerede hos Bruno Seidhofer, som også underviste Alfred Brendel og Friedrich Gulda.

Han har for længst fejret 50-års jubilæum som pianist og har en udstrakt karriere bag sig som kammermusiker, ligesom han har spillet med de store orkestre og arbejdet sammen med fremtrædende dirigenter. Samtidig har han livet igennem givet recitals i ind- og udland . Rudolf Buchbinder har et stort repertoire og er blevet betegnet som "the Viennese oracle on the core literature of Haydn, Beethoven and Brahms". Han har modtaget en række priser, bl.a. Dinu Lipatti Medaljen og Van Cliburn prisen. I 2007 overtog Buchbinder den kunstneriske ledelse af Musikfestivalen i Grafenegg, som han varetager sideløbende med, at han fortsat optræder på de internationale koncertsteder.

Rudolf Buchbinder har indspillet mere end 100 cd'er - og mange af dem er gratis tilgængelige for danske lyttere.

Lån musik med Buchbinder via Bibliotek.dk