Fake news

Sådan spotter du fake news

22.05.17
I samarbejde med Danmarks Biblioteksforening sætter Gladsaxe Bibliotekerne spot på kampen mod falske nyheder på nettet.


Propaganda og løgn er ikke noget nyt, og der har altid floreret falske historier og nyheder. Men på grund af nettet og de sociale medier kan falske historier spredes med lynets hast. En undersøgelse foretaget af det amerikanske medie Buzzfeed viste, at falske historier i de sidste tre måneder op til det amerikanske valg blev delt oftere end de sande historier. Det var f.eks historien om, at paven støttede Donald Trump som præsident, eller at Hillary Clinton stod i ledtog med Islamisk Stat.

Ifølge en undersøgelse foretaget af DR læser flere end 50 procent af danskerne nyheder via de sociale medier. Nyhedsstrømmen er massiv, og mængden af fake news og misinformation vokser. Der er nemlig penge i at producere fake news. En historie  der får mange likes eller deles mange gange på f.eks. Facebook, vil tiltrække annoncører og give reklameindtægter.

Netop Facebook er kommet med deres eget bud på, hvordan man kan bekæmpe problemet. De er gået i gang med at teste en funktion, hvor Facebook brugere kan markere nyheder, som de mener er falske. Derefter vil faktatjekkere undersøge nyheden. Initiativet er endnu ikke lanceret i Danmark, men selv når det bliver muligt at anmelde fake news overalt, er det formodentlig ikke nok til at komme problemet fuldstændig til livs. Facebook er blot et socialt medie blandt mange, hvor nyheder spredes. Derfor skal det enkelte menneske selv lære at gennemskue, om en nyhed er falsk.


Er du nogen gange i tvivl om en historie er sand?


Danmarks biblioteker har netop nu stort fokus på, hvordan almindelige mediebrugere kan undgå at blive vildledt af falske nyheder. Biblioteket er det modsatte af fake news. Bibliotekarer er uddannet i at vurdere og sortere information,  og vi vil gerne hjælpe befolkningen med at blive skarpe og kildekritiske nyhedsforbrugere. Med guiden "Sådan tjekker du fake news” kan du blive klædt på til at tjekke, om en historie holder vand.


De  gode råd er:

    •    Tjek kilden: Hvem har skrevet og udgivet nyheden?

    •    Læs videre: Understøtter overskriften historien?

    •    Er det en joke?:  Måske er historien satire?

    •    Tjek dato: Er historien aktuelt?

    •    Fordumsfuld?: Er dine personlige holdninger med til at påvirke din dømmekraft?

    •    Spørg eksperten:  Brug biblioteket!

Læs mere på http://www.spotfakenews.dk/

Sådan spotter du fake news