• Film (net)

Tjek sproget på nettet

(2015)
Væn dig til at tjekke dit sprog på nettet. Her lærer du at bruge de redskaber der ligger lige for, hvad enten du skal stave rigtigt, finde ords betydning, nuancere sproget, sætte komma eller oversætte til fremmedsprog

Materialets indhold

Væn dig til at tjekke dit sprog på nettet og via apps. I dette kursus lærer du at bruge de redskaber der ligger lige for, hvad enten du skal stave rigtigt, finde ords betydning, nuancere dit sprog, sætte komma, bruge den korrekte grammatik eller oversætte til fremmedsprog.

Dansk Sprog

Hvad betyder "trangbrystet", hedder det "faldgrupper" eller "faldgruber", hvorfor hedder det "rosin", hvornår begyndte vi at bruge ordet "storbytosse", hvor skal bindestregen være i "pushup-bh", og hvor skal der sættes komma?

Vores sprog kan være drilsk, og du kan sikkert hurtig komme i tvivl om det korrekte danske - hvad enten du sidder og diskuterer ords betydning med familien over middagsmaden, skal skrive grammatisk korrekt i en afleveringsopgave eller snubler over en formulering i avisen, eller mangler starten af et ord i en kryds og tværs.

Hvis du aktivt ønsker at forbedre dit danske, er det muligt at lave hurtige opslag på nettet. Sproget.dk er en fin indgang til alle spørgsmål om det danske sprog og til opslag i en række officielle ordbøger i det danske sprog. I videoen her til højre får du en rundvisning, hvor du lærer at bruge sproget.dk.

Hjemmesiden sproget.dk er resultatet af et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn (DSN) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL).

Dansk Sprognævn er offentlig myndighed på dansk retstavning. Der er ingen offentlig myndighed på dansk sprogbrug, men Sprognævnet udtaler sig og rådgiver om sprogbrug.

Ordbøger du kan tage med i lommen - apps til både Android og iPhone, som kan hentes i Google Play eller i App Store.:

Den Danske Ordbog - Læs mere om appen her.

Sproghjælp - (Dansk Sprognævns huskesedler) - Læs mere her

Ordbog over det Danske Sprog (historisk) - Læs mere her.

Oversættelse af fremmedsprog på nettet

Hvad hedder "gær" på spansk og hvad betyder det tyske ord Sessel?

Hvis du skal rejse rundt i et land, kan det være smart at have en ordbog lige ved hånden. Og her kan du for mange sprogs vedkommende til din smartphone købe en app med en ordbog i Google Play Butik eller App Store.

En gratis mulighed er at hente app'en Google Oversæt.

På nettet kan du også finde oversættelsesværktøjer, hvor du maskinelt kan få oversat hele sætninger, ord eller måske hele hjemmesider fra et valgfrit sprog til et andet. Det kan f.eks. være programmerne Google Oversæt,Babel Fish Oversættelse eller Dictionary.com

Disse programmer bruges af mange, når de skal kommunikere på et fremmedsprog, men da det er maskinel oversættelse disse værktøjer laver, er der stor fare for misforståelser, forkert sprogbrug og grammatiske bommerter. Vær derfor påpasselig med at bruge dem, men brug dem til at få en overordnet forståelse af meningen eller hvordan du kan udtrykke dig.

Hvis du skal formulere dig korrekt på fremmedsprog, bør du i stedet bruge de anerkendte ordbøger, som enten findes mod betaling på nettet eller kan lånes på bibliotekerne.

Mange biblioteker tilbyder med databasen Ordbogen.com som indeholder Gyldendals røde ordbøger, Gyldendals store røde ordbøger og udvalgte fagordbøger. Det giver adgang til ordbøger inden for hovedsprogene - og det er også helt gratis for dig.

Skal du dybere i sproget...?

Du har nu fået viden om, hvordan du kan bruge de gratis kilder på internettet til at pudse det danske sprog af, og hvordan du kan oversætte fremmedsprog.

Hvis du vil mere i dybden med den danske grammatik er den trykte Håndbog i nudansk, som desværre ikke findes i elektronisk form, en fantastisk kilde til at løse sproglige, grammatiske og kommunikationsmæssige spørgsmål.

I databasen Ordbogen.com med De Røde Ordbøger, som mange biblioteker giver adgang til hjemmefra, vil du, når du søger på dansk sprog, få vist opslag i forlagets fremmedordbog, synonymordbog og retskrivningsordbog.

Der findes også en lang række andre specialordbøger. Ud over de nævnte findes fx rimordbøger, etymologiske ordbøger, slangordbøger mv. Der findes også citatordbøger, bøger om talemåder, forkortelser, ordsprog mm.

Hertil kommer ordbøger inden for bestemte fagområder, fx handel, medicin, teknik, økonomi osv. og det kan dels være ordbøger, hvor der detaljeret gøres rede for fagets specialudtryk, dels kan der være tale om oversættelsesordbøger til forskellige fremmedsprog.

Disse fag- og specialordbøger findes naturligvis også inden for fremmedsprog, det være sig etymologisk-, forkortelselses- og rimordbøger mv. og ordbøger inden for bestemte fagområder.

Trykte udgaver af mange ordbøger vil kunne lånes på danske biblioteker - søg efter værkerne på bibliotek.dk eller bed om hjælp på biblioteket.

I linksamlingen på Sproget.dk finder du adgang til et mindre udvalg af frit tilgængelige specialordbøger.

Mere på ekurser.nu