Årets bedste bøger for voksne

05.01.24
2023 har været et godt bogår, men nogle udgivelser står mere ud end andre. Gladsaxes bibliotekarer anbefaler her deres favoritter fra året, der gik.

Stence anbefaler "Den danske agent" af Iben Albinus

”Den danske agent” er andet bind i serien om Sigrid Melin, efter ”Damaskus” - den perfekte kombination af forbrydelse, opklaringsarbejde og spænding til dig, der kan lide fart over feltet, men ikke er helt hårdkogt nok til krimier. Fra første side hvirvles vi ind i Sigrids arbejde som efterretningsagent, hvor hun afværger et terrorforsøg i allersidste øjeblik på et hotelværelse tæt på Tivoli i København. Og så går den vilde skattejagt. Men da Sigrids efterforskning peger i retning af en dansk IS-kriger, slår PET pludselig sagen hen. Manden er deres agent... eller er han? Jeg blev fanget af begge Albinus' bøger, da de giver et indblik i lukkede verdener med efterretningsofficer, terrororganisationer mv. Endnu en gang er hendes bog yderst aktuel oven på Ahmed Samsams retssag og tiltalerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen, som man ikke kan undgå at drage paralleller til.

Joan anbefaler ”Halvt fuldendt” af Lars Hjortshøj og Benjamin Koppel 

"Halvt Fuldendt" er en forfriskende og tankevækkende læse/lytteoplevelse skabt af Lars Hjortshøj og Benjamin Koppel. Den kombination af humor og dybe tanker, som de leverer gennem deres fortælling, er enestående. Bogen formår på en unik måde at gribe fat i livets kompleksiteter og præsentere dem på en letfordøjelig og underholdende måde. Fantastisk læsning, der vil efterlade dig med både smil på læben og tanker i sindet. Som en ekstra bonus er det selv Lars og Benjamin, som læser den op som lydbog. Helt klart den bedste bog, jeg har lyttet til i 2023.  

Marlene anbefaler ”Afslutninger” af Andrea Kim Brofeldt  

Rørende historie om to personer med en masse i bagagen.  Sarah, som arbejder på et plejehjem, ser det som hendes pligt at færdiggøre det, hendes patienter var i gang med, når de dør, uanset om det er et strikketøj eller en kop (kold!) kaffe. Sarah har haft en voldsom opvækst og har svært ved at knytte sig til andre mennesker og at være i kontakt med eget følelsesliv. Blomsterhandleren Mehmet i nærheden er interesseret i Sarah, men har selv psykiske traumer. I samme opgang som Sarah flytter en meget sårbar familie ind, hvor Sarah ender med at være deres redningsplanke. Hun bliver langsomt skubbet til, og magiske stunder opstår. Jeg fik lyst til at give Sarah et kærligt skub, og sad med et stort håb for hende og de andre personer i bogen. Læs selv om diverse skøre og skønne hændelser og replikker. Man griner og håber undervejs. 

Michala anbefaler ”Farven lilla” af Alice Walker 

”Farven Lilla” er blevet genudgivet i anledning af den nye film, som også bliver vist i Bibliografen medio januar. Romanen foregår i Georgia i 1930’erne, og er et bevægende tidsbillede på race, køn, klasse og kærlighed dengang. Vi følger 14-årige Cecilie, der skriver breve til Gud om sit liv, senere stilet til søsteren Nettie. Hun er fattig, sort, har mistet sin mor og er gravid med sin stedfar. Begge børn, som hun føder, tages fra hende. Celie knokler med husholdning, markarbejde og pasning af mindre søskende. Vi følger hende gennem 30 år i et tvangsægteskab, hvor hun trods dårlige kår skaber glæde og sammenhold blandt familiens kvinder. God og virkelig medrivende roman, som er blevet en nyklassiker, om de barske levevilkår i sydstaterne. 

Stine anbefaler ”Havet og mennesket” af Patrik Svensson

Når jeg nærmer mig havet, kan jeg nærmest mærke det hiver i mig, og der er intet bedre end at nå kysten og kigge ud over det store blå. Den fascination og passion har mennesket altid haft, og det er det forfatteren fortæller om i sin bog. For et par år siden, læste jeg Patrik Svenssons 'Åleevangeliet' og var helt solgt. Både af mysteriet ålen, og af hans fine fortælling der vekslede mellem erindringer og fortællingen om ålen. I 'Havet og mennesket' dykker (tø-hø) PS ned i forskellige personer der har haft en relation til havet og lavet fund, der gør vi mennesker i dag ved mere om havet og verdenen. Der er fx fortællingen om den opdagelsesrejsende Magallan, målingen af havdybder og den skotske bager Robert Dick. Mest fascineret var jeg af fortællingen om marinbiologen Rachel Carson, og jeg har fået lyst til at læse hendes bøger også. Vær opmærksom på bogen nærmest er en samling af en række essays. Jeg skulle lige vænne mig til formen, men når man overgiver sig til det, er det en fængslede og lærerig bog. Og i denne tid hvor der er iltsvind i vores have, klimaforandringerne hæver temperaturen og der fiskes alt for meget, er det en vigtig bog om vores allesammens ophav.

Marie anbefaler ”Troldmanden fra Kreml” af Giuliano Da Empoli

I romanens begyndelse møder fortælleren under lidt mystiske omstændigheder, Vadim Baranov - Putins tidligere spindoktor og rådgiver. Baranov fortæller i løbet af en nat om sit liv, fra sovjettiden, over de usikre og kapitalistiske 1990ere i Rusland og herefter om sin tid i Putins indkreds, hvor han er med til at skabe Putins magtplatform og skabe velvilje i den russiske befolkning. Bogens forfatter er politisk rådgiver, og Baranov figuren bygger på Putins tidligere rådgiver Vladislav Surkov. Romanen giver et foruroligende kig ind bag Kremls mure. Den er virkelig godt skrevet og rummer nogle interessante og skræmmende refleksioner både over Rusland og de vestlige demokratier. Selvom det er fiktion, får man lidt mere indsigt i nutidens Rusland. En af de bedste romaner, jeg har læst i år.

Materialer