Årets bedste bøger

29.12.22
Det bogelskende personale fra Gladsaxe Bibliotekerne giver inspiration til nye læseoplevelser, når de fortæller om deres favoritbog blandt 2022’s mange nye udgivelser.

Stine anbefaler ”Nøjsomheden” af Stine Askov

En rå, humoristisk og hjertevarm bog til litteraturelskere. Den handler om Mona, der bor i ghettoen Nøjsomhed, med sin mor, der er psykisk syg og sin handlekraftige, brovtne og elskelige moster Tut.  
Mona læser de bøger, der bliver sat på Byttecentralens hylde i vaskekælderen, og dem anmelder hun på gule post-its. Anmeldelserne giver hende job i Lindas Boghandel, og der møder hun Nikolai, der læser litteraturvidenskab. Nikolai bor hos sin mor og far på Nationernes Allé, med egen badebro, og det er kulturmødet og sammenstødet imellem de to forelskede, der er romanens omdrejningspunkt. 

Jeg går tit uden om romantiske kærlighedsfortællinger, når jeg vælger romaner, fordi jeg synes, det bliver FOR romantisk. Nøjsomheden er en charmerende perle, hvor man bliver forelsket i Mona og Nikolai – og moster Tut. Det er også en bog om barske emner som cancer, døden, psykisk sygdom, kriminalitet og fordomme. Den har meget på hjerte, men balancerer det godt, og jeg står tilbage med en virkelig fantastisk læseoplevelse. 
 

Marlene anbefaler: ”Brænd alle mine breve” af Alex Schulman

Svenske Schulman har skrevet en virkelig god bog, som indeholder stor kærlighed, et vildt trekantsdrama og nedarvet familievrede. Schulman graver i sin families fortid og finder frem til sin morfar, forfatteren Sven Stolpe, som bar på en stor vrede hele livet. Gennem ægteskabet med hustruen Karin, tyranniserer han hende og resten af familien, hvilket fører til vrede i flere generationer.

Bogen kører i tre tidsspor, og man følger Schulmans graven i fortiden, Schulmans oplevelser hos bedsteforældrene i 1988 og tiden fra 1932 og frem. I 1932 bliver Karin og Sven Stolpe forlovet, og samtidig begynder et langvarigt og opslidende trekantsdrama, da Karin indleder et forhold med forfatteren Olof Lagercrantz. De to nærer stor kærlighed til hinanden, men underneden lurer faren for, hvad Sven kan finde på. Han har en enorm magt over Karin, og hun er påpasselig med alt, hvad hun foretager sig.
Sven Stolpe umuliggør skilsmisse mellem ham og Karin, men gennem årene gemmer hun en smuk og samtidig sørgelig brevveksling mellem hende og Olof Lagercrantz. Bogen er smuk, hæslig og spændende på én gang.

Christence anbefaler: ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” af Glenn Bech

”kom ikke her og sig, at noget er mere identitet end andet”. Allerede fra første linje af Glenn Bechs vilde og præcise manifest, var jeg sikker på, at det her ville være den bedste og mest betydningsfulde bog, jeg ville læse i år. En bog, jeg slugte på en weekend.

Med en mor, som var buschauffør, en far, som var postbud, men begik selvmord og en stedfar, der for det meste var alkoholiseret og voldelig, skriver Bech ærligt omkring sin egen opvækst på landet som homoseksuel mand. Delt ind i undertemaer som: familie, køn, seksualitet, klasseskel osv. skriver Glenn Bech skarpe langdigte, der får læseren til at tænke over de uligheder og forskelle, som der stadig findes i Danmark. Om hvordan privilegier ikke er noget man tager, men noget man får, og hvordan vi gør os selv, bevidste om de privilegier.

Glenn Bechs manifest berører så mange forskellige emner i vores tid, at den vil være relevant og tankevækkende at læse for alle. Man ved, der er noget på spil fra starten af, hvert et ord er vigtigt, og derfor sad den i mig noget tid efter.
 

Michala anbefaler: "11%" af Maren Uthaug

Romanen omhandler fire kvinder, hvis liv vikles ind i hinanden i en fremtid, hvor samfundet primært består af kvinder, dog findes der 11% mænd, som holdes indespærret på et avlscenter på Lolland.

I klosteret i slummen bor heksen Medea, som er slangeopdrætter. Da præsten Wicca skal bruge en slange, krydses deres veje, og de forelsker sig i hinanden. Men Medea har en hemmelighed, for et sted i huset gemmer hun "drengen". Men en dag sker der det, der ikke må ske: Drengen forsvinder. Vi møder også to andre kvinder, Stille, som bor i klosteret og lægen Eva, som arbejder på avlscenteret.

Maren Uthaugs spekulative roman skildrer en eksisterende strømning i tiden og ser på konsekvenserne af "hvad-nu-hvis". Den er sjov, eftertænksom og en rigtig perle af en roman.

Marie anbefaler ”Vægtløs: hvordan jeg stoppede krigen mod min krop” af Alberte Clement Meldal

En tankevækkende og god bog om skønhedsidealer og vores syn på vægt og krop - en rigtig fin læseoplevelse.

Forfatteren er journalist og var fotomodel i 90erne. Hun bruger sin personlige historie til at undersøge nye vinkler på sundhed og vægt, samt hvordan især kvinder har det med deres kroppe. Hun taler med kropsaktivister og fagfolk inden for bl.a. kostvejledning og vægtforskning som har andre tilgange end de gængse.

Det er hjerteskærende at læse om Meldal, der som ung model sulter sig og aldrig synes, hun er tynd nok. En kropskritik som også har spøgt i hendes liv efter modeltiden. Derimod er det opløftende at følge hendes rejse mod et mere omsorgsfuldt syn på sin krop. De nye perspektiver, hun undersøger, giver stof til eftertanke både i forhold til læserens personlige kropsforståelse, men også i forhold til, hvordan vi som samfund ser på vægt og sundhed.

Lone anbefaler: ”Det ottende liv” af Nino Haratischwili

Den bedste bog, jeg har læst i år, er uden tvivl ”Det ottende liv” af Nino Haratischwili. Det er et historisk familiedrama, der starter i Georgien omkring år 1900, og historien fortsætter gennem tiden frem mod nu med både politik, krig og kærlighed som omdrejningspunkt. Det er en stor bog på 1100 sider, men der er mulighed for at låne den på e-reolen som både e-bog og lyd-bog, hvis den bliver for tung at sidde med.

Materialer