Musik til (endnu) en regnvejrsdag

03.08.23
Vores musikbibliotekar Martin anbefaler vinyler til de våde sommerdage.

På Gladsaxe Bibliotekerne kan man udover at låne CD’er også låne musik på vinyl.
Musik er jo dejligt i al slags vejr, men når det nu alligevel regner, så er der noget beroligende, ja – nærmest meditativt ved at sidde og se vinylen dreje rundt på pladespilleren samtidig med at man lytter til god musik.
Så her er et par af musikbibliotekarens anbefalinger til et par gode ”regnvejrsvinyler”:

Bjørn Fjæstad – ”Uncover” (2020)

Bjørn Fjæstad fra bandet Baal, er her gået solo for anden gang. Han har indspillet coverversioner af sange, der udgjorde soundtracket til hans barndom og ungdom. Det er musik som her har et afdæmpet, skrøbeligt og nærmest minimalistisk udtryk. Med på albummet får han hjælp af bl.a. Marie Key, Henrik Balling og Peter Peter som kun er med til at øge den musikalske kvalitet yderligere.


Flere af numrene på albummet er blevet fortolket mange gange før – men få gange med så meget musikalsk pondus og indlevelse som Bjørn Fjæstad her leverer. Han gør alle numrene meget personlige, og man bliver draget ind i musikken, som er meget svær at slippe igen.

Girls in Airports – ”Leap” (2021)

Det danske musikalske alternative jazz kollektiv er denne gang i forening med bigbandet ”Aarhus Jazz Orchestra”, hvilket tager musikken en ny og ikke mindre spændende retning. På dette album spiller de både nye og gamle numre, ligesom violinisten Nils Gröndahl der bl.a. er kendt fra Under Byen, dukker op undervejs og giver sit besyv med på smukkeste vis.

Det er et album, der emmer af musikalsk overskud og spilleglæde fra musikere, der er sindssygt dygtige og spiller så godt sammen, at det en fryd at lytte til.

KI! – ”The Boy from Haeundae beach” (2022)

Dansk-koreanske Christian Ki’s debutalbum byder på noget af det mest sprudlende musik længe hørt og et album, der er helt utroligt opfindsomt. Han skaber en stemningsmættet sonisk lydcollage med hans guitar og bevæger sig med lethed og stor legesyghed rundt i forskellige musikalske genrer som bl.a. soul, hiphop og dansk psykedelisk rock, ligesom der er indslag fra Vestafrika, Østafrika, Vietnam og Sydkoreas musiktraditioner. 

Som lytter ved man ikke, hvad der venter rundt om det næste hjørne – kun at det bliver godt, og at alt smelter sammen og går op i en højere enhed.

Albummet tæller desuden herboende gæster, lige fra rapper og poet Al Agami og guitarekvilibrist Trung Hoa Tran til Uffe Lorenzen. Hver især bidrager de med deres til musikken, som alt sammen er med til at skabe et album, der stærkt vanedannende, når man først er gået ombord i det.

Der er så utroligt mange lag i musikken, at der, hver gang man hører albummet, er noget nyt at lytte og lægge mærke til.