Årets bedste børnebøger

28.12.23
Gladsaxes børnebibliotekarer anbefaler deres favoritter blandt årets mange nye børnebogsudgivelser.

Kristine anbefaler ”Fakta om fædre” af Oskar Kroon

Dette er en sød og sjov nyfortolkning af en ”far” set ud fra børnehøjde og livsverden. Far der kan og er så mange ting – han kan lave mad og lege flyver. Der er også mystikken omkring, hvad far laver hele dagen, mens man er i børnehave, og hvordan kan det egentlig være, at om aftenen når man skal i seng, så er far lysvågen? Far er både alt det forunderlige, men samtidigt det mest velkendte og en som passer på dig, og billedbogen er en kilde til sjove samtaler i den moderne familie.

Rikke A. anbefaler ”Møgmis” af Sophie Souid & Thomas Hjorthaab

Drengen Sivert er enebarn, og han er lykkelig, da han får en kat af sine forældre. Hurtigt finder han ud af, at det er en gylden mulighed for at skyde skylden på Møgmis, hver gang han har lavet ballade. DET synes Møgmis bestemt ikke om, så den vil have hævn! Sammen med en flok venner planlægger den utallige mis-lykkede mordforsøg på Sivert. Det lyder makabert, men det er først og fremmest helt vildt sjovt. Bogen er en blanding af skønne, sjove tegninger og tekst og kan læses fra 10 år. 

Stine anbefaler ”Da hvalerne gik i land” af Nick Bland

Miljø og forurening kan være svære emner at snakke med de allermindste om, men med denne tankefulde og underholdende billedbog gør Nick Band det muligt. For hvad kan der egentlig gå galt, når hvalerne en dag beslutter sig for at forlade havet og i stedet bosætte sig i byerne på Jorden? Med fantastiske flotte illustrationer udspiller de sjove og finurlige scenarier sig, lige indtil en lille pige spørger, hvorfor hvalerne egentlig er gået i land? En tankevækkende billedbog for de 4-7-årige og deres forældre.

Mette anbefaler ”Sommer i Bella Vista – den store sanddyst” af Lars Daneskov

Skøn højtlæsningsbog om Bella, der er tvunget til at holde ferie i fars gamle sommerhus, hvor der hverken er smuk udsigt eller internetdækning. Til gengæld viser det sig, at gode venner hænger på træerne.

Drengen Carl, en døv hund og en sandskulptur-konkurrence redder feriestemningen.

 

Pernille S. anbefaler ”Den forsvundne hval” af Hannah Gold

Til trods for, at denne bog berører nogle tunge emner, gør bogen det på en utrolig nænsom måde og er vildt spændende! Jeg elsker de gode beskrivelser af menneskene, og at vi alle kan gøre gode og mindre gode ting, når vi er i følelsernes vold. Den anbefales til børn over 12 år, men jeg tænker at den sagtens kan læses af børn over 10 år, der kan læse ”tykke” bøger selv, da den er meget læsevenlig. En af allerbedste bøger, jeg har læst i år!     

Mette anbefaler ”Fra en klar himmel” af Phil Earle

En fuldstændig fantastisk, barsk og rørende bog om drengen Joseph, der i 1941 bliver sendt til byen for at bo hos den bryske og ikke særlig børnevenlige Mrs. F, der ejer byens forfaldne zoo.

Joseph er en vred dreng, og han føler sig svigtet, men som ugerne går opstår et særligt venskab, blandt andet til den store hangorilla, han er sat til at overvåge. Kæmpe anbefaling!

 

Stine anbefaler ”Endestationen” af Conny Palmkvist 

En af året stærkeste børnebøger kan anbefales for dem, som har mistet en de havde nær. 12-årige Nicolaus bruger mange timer om dagen på at se sjove videoer på YouTube, når han hver dag på hospitalet og venter på, at hans mor skal dø. En aften på vej op til afdeling 34 opdager Nicolaus en ny knap i elevatoren. Han trykker på knappen og klokken 00.04 befinder Nicolaus sig på Endestationen, hvor et tog ankommer præcis to minutter før, hans mor skal dø. Men hvad gør man, når man opdager, at man kan stoppe og endda rejse i tiden?

Martin anbefaler "Gudernes Spil - Cairons Drager" af Henriette Hesselholdt

I princippet er dette ”bare” en letlæst fantasy-serie om en dreng der måske spiller lidt for meget online. Men det er OGSÅ en episk fortælling om venskab, heltemod og det gode kammeratskab.

Det er årets bedste gaming-serie!

Materialer