Årets bedste børnebøger 2021

15.12.21
Vi gør status over året og præsenterer her nogle af vores favoritter fra 2021

Laura:

Merete Pryds Helle: Donna finder hjem

Donna er den sidste hvalp tilbage i kuldet, ja, selv Lille Tis har fundet et hjem. Hvem skal Donna nu putte sig ind til? Donna begiver sig ud i sneen, helt alene, for at finde sig et hjem og nogle, hun kan putte sig ind til. Skøn og hjertevarm billedbog til børn fra 3-6 år – og jeg fik bare sådan lyst til at få en hundehvalp.

De 2 har også lavet en skøn julebog om Donna: Donna finder julen

Laura:

Bjarne Reuter: Historien om Englebassen

Karl og Vida modtager en dag en mystisk pakke med posten fra deres farfar med blandt andet et kompas, en kikkert og et brev, hvor han skriver at han har brug for deres hjælp. Her begynder mysteriet i Espeløvskoven. Humoristisk og eventyrlig fortælling egnet til højtlæsning for børn i alderen 5-8 år

 

Mette:

Helena Hedlund: Jeg er Karoline

Dette er en vidunderlig højtlæsningsbog, om 7-årige Karoline der bøvler med hverdagens udfordringer, det ægte venskab, de svære følelser og moralske dilemmaer. Karoline bryder sig ikke om forandringer. Og pludselig er det som om alting forandrer sig. 
Jeg er vild med Karoline og bogen byder på mange situationer som både voksne og børn kan reflektere over og tale om. Læs den højt fra 6 år og snyd heller ikke jer selv for 1’eren i serien der hedder: Det fine ved Karoline

Mette:

Oskar Källner: Bortført

Super spændende første del af serien ”Imperiets arvinger” der kan læses fra 11-12 år og opefter. I bogens begyndelse forsvinder Alice og Elias' mor på mystisk vis, og deres far bliver mistænkt af politiet for at stå bag. For at bevise hans uskyld tager børnene ud og leder efter hende. Derefter udvikler historien sig til en actionfyldt science fiction fortælling, hvor de jagtes af noget, der ikke hører til her på Jorden, og opdager at deres mor har haft hemmeligheder for dem.

Tenna:  

B.B. Alston: Amari og Nattens Brødre
Den bedste fantasybog der er udgivet i år! En vildt spændende og fantastisk bog om 13-årige Amari, der i sin søgen efter sin bror pludselig befinder sig i en anden verden, der er magisk og lidt farlig.
Kan læses fra 11 år. 


 

Tenna:

Kazu Kibuishi: Flugten fra Lucien - 6. bind i serien Amulet
Flot og fantastisk tegneserie om Emily der har mistet sin far og derfor er hun, sammen med sin mor og bror, nødt til at flytte. I deres nye faldefærdige hus, de har arvet efter oldefaren, bor der noget i kælderen……
Bind 1 udkom allerede i 2009 og vi har ventet længe på fortsættelsen her, som bestemt ikke skuffer. Kan læses fra 9 år

Martin:

Bjarne Nordberg Pedersen: Evighedens terninger bd. 1 og 2
“Evighedens Terninger” bind 1 og 2 af Bjarne Nordberg Pedersen er den slags bøger, hvor jeg som læser undervejs føler, de alene er skrevet til mig. Alt ved dem taler direkte til den person og læser-type jeg er. Serien handler om et sæt magiske terninger, som kan transportere de der bruger dem ind i rollespils-verdener. Kan læses fra 10 år. 

Martin:

Kenneth Bøgh Andersen; Frankenstein genfortalt
Kenneth Bøgh Andersen er en af vore bedste forfattere. Dette er den bedste genfortælling af én af litteraturhistoriens største værker som kunne udgives til et moderne publikum. Det er en bog som ærligt kan appellere til både en 12-årig og dennes forældre og bedsteforældre på lige fod. Det er ét af årets bedste værker 

Louise: 

Alice Osman: Heartstopper bd. 1 og 2
Rigtig fin og hjertevarm tegneserie om de to drenge Charlie og Nick. De går på samme skole, men kender ikke hinanden, før de kommer i samme klasse. Charlie forelsker sig i Nick, men er følelserne gengældt? Tegneserien behandler på fineste vis tematikker som kærlighed, homoseksualitet og om at finde sig til ro med sin egen identitet. Fra 14 år.