Anbefaling: Bøger om isbjørne

21.06.24
Kender I det, at nogle dyr bare kan være så nuttede, også selvom man godt ved, at de er vildt farlige?

Sådan har vores børnebibliotekar Pernille det med isbjørne. Hun har begejstret læst de nyligt udkomne bøger om de store bjørne, og bøgerne har tilmed de fineste illustrationer!

Kristina Scharmacher-Schreiber: Hvor nordlyset danser, bor en isbjørn.

Her følger man to isbjørneunger og deres mor, fra ungerne bliver født til de kan flytte ”hjemmefra”.

Billedbogen har utrolig mange søde billeder af isbjørne, og man lærer en del undervejs om isbjørnenes liv og levevis oppe i det kolde Arktis. Den egner sig som højtlæsningsbog for børn i aldersgruppen 3 - 6 år.

Masoud Gharehbaghi: Al is i verden

En isbjørneunge venter tålmodigt på at dens mor skal komme tilbage fra jagt med mad til den. Til ungens store gru brækker isflagen, den venter på, af og den flyder langt væk fra dens mor samtidigt med, at flagen bliver mindre og mindre! Hvordan skal den nu komme hjem? Og kan mennesker mon hjælpe den med at komme hjem?

Billedbogen egner sig fint til højtlæsning for børn, der er 4 - 6 år og er en hjertevarm historie om at hjælpe andre og den forklarer nænsomt om de klimaforandringer, der forandrer isbjørnenes levesteder.

Hannah Gold: Den sidste bjørn (bind 1) og Den brølende bjørn (bind 2)

Hannah Gold er lige udkommet med bind 2 til Den sidste bjørn, og har du ikke læst den, burde du se at komme i gang hurtigst muligt, hvis du er til bøger om den vilde natur, dyr og venskabsbånd mellem menneske og dyr!

I bind 1 følger vi April, der sammen med sin far skal bo på en helt isoleret ø oppe i det kolde nord, hvor han skal forske i et halvt år. Mens Aprils far har travlt med arbejde, bruger April tiden på at udforske øen og finder til store overraskelse ud af, at der stadig lever en isbjørn på øen! Et helt utroligt venskab får sin begyndelse, men hvad skal der ske med isbjørnen, når April forlader øen?

I bind 2 har April det rigtig svært med at være tilbage i skolen igen. De andre børn tror ikke på hendes historier om, at hun er venner med en isbjørn, og så har hendes far tilmed fået en kæreste! April følger stadig på afstand, hvad der sker i Svalbard, og til hendes store uro får hun en fornemmelse af, at der er noget helt galt med hendes isbjørneven. Hun får overtalt sin far til at rejse tilbage til Svalbard for at undersøge, om hun kan finde sin ven igen. Det bliver en udfordrende og meget farlig tur, for vinteren viser sig fra sin mest barske side, og April har førhen kun kendt til området i sommerperioden…

Bøgerne om April anbefales til 12-14 årige, men deres læsevenlige layout og fine illustrationer gør, at den også fint kan læses fra 10 år.