Børnebibliotekaren anbefaler

15.11.21
Martin anbefaler bøger til julens læsning

Det er snart jul igen, og til disse årets sidste dage, er det vigtigt at komme i den rette stemning. Derfor har jeg lavet en liste over nogle af de bedste julebøger vi har i bibliotekets samling, som jeg selv holder af at læse år efter år.

Benni Bødker og John Kenn Mortensens ”Julebestiariet” er en ny-klassiker om de forfærdelige ting der lurer i mørket som falder på rundt omkring os på denne tid af året. Den er fantastisk illustreret, sjovt fortalt og en påmindelse om at Julen ikke altid har været så hyggelig

”Julemandens breve” af Tolkien er den bog jeg læser, når jeg skal minde mig selv om, at jeg i denne tid også skal gøre noget ekstra sødt for mine børn – udover at købe gaver til dem. For det arbejde som Tolkien lagde i at skrive Julemandens breve til sine børn, er forbilledligt.

 

Kenneth Bøgh Andersens ”Juleønsket” er også en virkelig god julefortælling, og så er den flot illustreret af Sussi Bech. Den er ikke i 24 kapitler, men mindre kan bestemt også gøre det

Peter Gotthardts ”Jul på den gamle herregård” er til gengæld i 24 kapitler, super sødt illustreret af Laila Petersen og nok det helt rigtige hvis man vil have en daglig højtlæsning for de 6-8-årige i julemåneden.

Til gengæld er Sabrina Moses ”Rejsen til Julemandens værksted” den titel jeg anbefaler fantasy-elskerne, hvis de vil have lidt julestemning. Forsiden er lidt kedelig, men historien er episk for de 10+ årige.

Hvis man leder efter en kort julehistorie fyldt med god stemning for de 5-8-årige dyre-elskere og ikke kan overskue at skulle læse hver dag i december er Bella Swifts ”Mopsen der ville være enhjørning” noget af det sødeste man kan opdrive.

Til pigerne fra 9-13 kan jeg nærmest ikke anbefales Lemire og Bregnhøis ”Miras Jul” højt nok. Det er 24 kapitler, der er opskrifter, der er jule-tests, der er skabeloner og der er dagbogssider – den er perfekt.

Den gode stemning kunne også skaffes gennem Sissel Bøe og Peter Madsens utroligt søde ”Troldeliv – julekalenderbogen”, som både taler til fans af serien og alle andre der kan lide trolde

Helt op til juleaften kan man godt trænge lidt til at komme ”ind på livet” af julemanden selv, og til det kan jeg varmt anbefale Michael G. Ploogs fortolkning af L. Frank Baums ”Historien om julemanden” som er et imponerende tegneserieværk.

Og hvis man lige skal minde sig selv om hvad Julen egentlig handler om (som voksen), skal man jo se den gennem et barns øjne, og det kan gøres på fineste vis gennem Kim Fupz Aakesons og Siri Melchiors ”Julemandens jul”, som bestemt også kan nydes med de mindre børn.