Brætspilsanbefalinger til vinterferien

08.02.23
Vinterferien nærmer sig, og derfor er der mulighed for at hygge sig sammen med børnene og et af vores mange brætspil.

Vores børnebibliotekar Pernille har udvalgt nogle af de bedste brætspil at spille sammen med børnene, og tilføjet links til deres spilvejledninger på video, så spillene er lettere at lære.

Gladsaxe bibliotekerne har nu forlænget udlånstiden for brætspil til 30 dage, så nu er der god tid til at lære spillene bedre at kende, og prøve dem flere gange. 

Kvaksalver

Alder: 10+
Kvaksalver er et sjovt og nemt strategispil for hele familien, hvor man 'gambler' med at smide forskellige ingredienser i sin gryde. Hver spiller har en stofpose, som de trækker deres ingredienser op af, og man vælger selv, hvor mange gange man vil hive en ingrediens op af ens pose. Når en ingrediens er blevet trukket af posen, har den effekt, som f.eks. at give point til at vinde spillet med, men visse ingredienser kan få gryden til at sprænge i luften, hvis den trækkes for mange gange. Hver spiller ved, hvad de har købt og puttet af ingredienser i deres egen pose, men hvor mange gange tør man trække fra posen? Hvor heldig du føler du dig?

Se videoen her

Kingdomino

Alder: 8+
Kingdomino er – som navnet antyder – baseret på dominoagtige brikker, der skal placeres så de på mest optimale vis danner hver spillers kongerige på 5×5 firkanter. Det er lige til at gå til, men der skal gang i de små grå for at regne ud, hvilke brikker man helst vil have til sit kongerige, da ens valg også påvirker hvilken rækkefølge, man får lov at vælge en brik i den efterfølgende runde.

Se en video med spilvejlening her

Monster Factory 

Alder: 5+
Et herligt og nemt spil, der går ud på at bygge monstre. Hver spiller trækker på skift en brik og vælger hvilken spillers monster, der skal tilføjes brikken. Du får kun point for dit monster, hvis monsteret (monstrene) er lavet helt færdigt, derfor er der taktik i at gøre det sværere for modspillerne at færdiggøre deres. Undervejs bliver der grint en del af de gakkede tegninger. Spillets brikker kan også bruges til at lave sit eget monsterpuslespil.

Regler på engelsk kan findes her:

Photosynthesis

Alder: 10+
Photosynthesis er et strategispil, der handler om at få sin skov til at vokse sig stor og smuk. Den evige jagt på sollys, og ved at plante sine træer på strategiske punkter i skoven, kan man få dem til at vokse sig store og udbrede sig yderligere, men skoven rummer mange planter, som også stræber efter lyset, og solen bevæger sig rundt om spillepladen, så kilden til lys ændrer sig hele tiden.

Se spilvejledning på video her

Splendor

Alder: 10+
I Splendor spiller I som juvelhandlere og trækker forskelligt råstoffer, som I bruger til at indkøbe miner, juveler og ædelstene fra bordets midte. Kortene giver point og permanente råstoffer, som indgår i køb af nye kort fremover. Det gør, at jo flere kort du køber, jo nemmere har du ved at få fat på de dyre kort.

Se video med spilvejledning her

 

Tsuro

Alder: 8+
Tsuro er et smukt og enkelt spil, der går ud på at lægge tiles foran din egen brik for at fortsætte din rute, mens du forsøger at undgå at falde ud over kanten - men samtidig skal have dine modstandere til at falde ud over kanten.

Se spilvejledning her

Takenoko

Alder: 8+
I Takenoko skal I dyrke jordlodder, vande dem og dyrke forskellige typer af bambus (grøn, gul og lyserød) med hjælp fra den kejserlige gartner til at vedligeholde bambushaven. I bliver nødt til at efterkomme pandaens umådelige sult efter den saftige bambus. Den spiller, der forvalter jorden bedst, dyrker mest bambus og fodrer pandaen vinder spillet.

Se spilvejledning her

Materialer