Fem gode råd til at øge læselysten i sommerferien

27.06.23
Sommerferie i læsningens tegn

Fem gode råd til at øge læselysten i sommerferien

Undersøgelser viser, at danske skoleelevers læselyst daler. Mange børn forbinder læselyst med et krav om at læse 20 minutter hver dag. Lad i stedet hyggen få en indtrædende rolle her i ferien. Slip kravet om de 20 minutters læsning og hav fokus på nærvær og hygge omkring bøger og litteratur.

Byg for eksempel en hule, smid madrasser ud på terrassen og sluk for ur og mobil mens I læser. Dette er med til at gøre læsning til noget rart for hele familien, hvor man både kan læse en bog hver for sig sammen eller læse højt for hinanden og danne fælles læseoplevelser. 

De 5 gode råd:

  • Det er sommerferie og der skal hygges og slappes af. Læsning bør ikke forbindes med en sur pligt, så hav fokus på omgivelserne og skab et hyggeligt rum for børnene. Slip kravet om de 20 minutters læsning og hav i stedet fokus på nærvær og hygge omring bøger og litteratur. Byg en hule, smid madrasser ud på terrassen og sluk for ur og mobil, mens I læser.
  • Vær en god rollemodel - Hvis du selv læser, er der god sandsynlighed for at dine børn også vil læse.
  • E-bog, lydbog eller trykt bog er lige gode og kan noget forskelligt. Formatet er dog ikke så vigtigt, hvis blot barnet bliver optaget af historien.
  • Lad bøger være synlige og ligge fremme indenfor rækkevidde. Lån en god stak bøger på biblioteket, så er der noget at vælge imellem, hvis den første bog ikke lige var sagen. 
  • Læs gerne højt for dit barn – også selvom barnet selv kan læse eller er stort. Hvis barnet hurtig bliver træt, så kan I skiftes til at læse højt.
Materialer