Tips til læsning

15.09.21
Hvordan kan du være med til at understøtte dit barns læsning

Læs 15-20 minutter om dagen

Det kan være meget svært at koncentrere sig så længe ad gangen især for begynderlæserne, som er kommet på hårdt arbejde. Her er det vigtigt, at 15-20 minutters læsning ikke nødvendigvis betyder selvlæsning.  Hvis barnet i starten kun kan klare 4-5 minutter, kan den voksne tage over og læse videre i teksten og snakke om handlingen.

Højtlæsning hører også under de 20 minutter og er stadig meget vigtigt for barnets sproglige forståelse. I de første begynderbøger er der fokus på læsbarheden og ikke selve historiefortællingen. Højtlæsningen er med til at fremme den sproglige udvikling og kan samtidig give rum til hygge og samvær. 

Tilgængelighed 

Lad bøger og blade være tilgængelige og gør det nemt for børnene at sætte sig med en bog. Lad også børnene være med til at vælge bøgerne - her må de meget gerne dømme en bog på forsiden, da den er med til at fortælle om handlingen i bogen og kan vække børnenes læselyst.

Læs selv

Børn spejler sig i de voksne, og de gør i høj grad hvad de ser, de voksne også gør. Sæt dig gerne sammen barnet og læs i hver jeres bog, og gør det til en fælles hyggestund.

Under selve læsningen

  • Start med at kigge på bogens forside og tal om, hvad bogen mon handler om.
  • Læs sammen med barnet: Det virker motiverende, og du er klar til at hjælpe, når barnet går i stå. I kan også skiftes til at læse en side.
  • Ret ikke for meget på barnet, når ord og sætninger driller. Foreslå i stedet for at barnet prøver at læse sætningen igen. Prøv at sige bogstavernes lyde højt og sæt dem sammen til hele ordet.  Se også gerne på illustrationer og prøv at gæt ud fra sammenhængen.