Tykke bøger, flotte billeder: 10 fantastiske graphic novels for børn

20.08.20
Ord kan sige meget, men det kan billeder også! Vi anbefaler 10 vidt forskellige bøger for børn, hvor billederne fylder mere end bogstaverne.

 

Hvad er graphic novels? 
Vi forbinder ofte illustrerede bøger med billedbøger for små børn eller tynde tegneseriehæfter. Graphic novels er ingen af delene. Det, der kendetegner de fleste graphic novels er, at de ofte har samme tykkelse som almindelige bøger, men er fulde af farverige billeder, som er med til at fortælle historien. Vi har udvalgt 10 fantastiske, men vidt forskellige bøger om alt fra kærlighed til fantasy til Grønland og klimaforandringer. Rigtig god læse- (og kigge-) lyst. 

*se bøgerne længere nede* 

Den om kærlighed og venskab: Mira af Sabine Lemire 
Miras veninde har oprettet en kærlighedsklub, men Mira må ikke være med, fordi hun aldrig har prøvet at være forelsket. Det prøver hun at gøre noget ved - men er forelsket mon noget, man bare sådan kan beslutte sig for at blive? 
Fra ca. 9 år 

Den uhyggelige: Amulet af Kazu Kibuishi 
Emily og Navin har mistet deres far i en meget tragisk ulykke. To år senere flytter de med deres mor ind i deres oldefars gamle hus. Her sker hurtigt nogle mystiske hændelser: Først finder de en magisk amulet, og så forsvinder deres mor på mystisk vis. Det bringer dem ud på en stor opgave, de aldrig i deres vildeste fantasi havde forestillet sig. 
Fra ca. 9 år 

Den følsomme: Ønskekuglen af Mette Vedsø 
Veras forældre skal skilles, og hun og mor skal flytte på landet, hvor Vera skal begynde i en ny skole. Kan hun finde nye venner? Bliver mor glad igen? Vera skriver en ønskeliste, som på magisk vis begynder at få det hele til at se lysere ud. 
Fra ca. 9 år 

Den eftertænksomme: Pssst! af Annette Herzog 
Viola har rigtig mange spørgsmål om livet og døden og sig selv. For hvem er hun egentlig? Hvor var hun, før hun blev født? Og er det egentlig værre at være død end ikke at være født endnu? Den slags og meget mere, bliver der grublet over, mens der skrives lister, tages noter og laves collager. Med masser af stof til eftertanke. 
Fra ca. 10 år 

Den dystopiske: Fiskepigen af Søren Jessen 
Frede og hans storesøster bor i huset, Bakkely. Bakkely redder dem, da en storm skyller alt væk og efterlader dem helt alene. Fredes storesøster gør alt, hvad hun kan for at skabe en illusion af, at alt er normalt, men udenfor tager stormen til. 
Fra ca. 10 år 

Den alkoholiske: Vildnis og tropehjelm af Søren Jessen 
Når mor ligger med migræne, og far gemmer sig i Vildnisset ovre i centeret, ja, så må man for det meste klare sig selv. “Vildnis og tropehjelm” er en fortælling om ensomhed, alkoholisme og omsorgssvigt, men også om god fantasi, håb og ønsket om at ville redde sin familie. 
Fra ca. 10 år 

Den eventyrlige: Det gyldne kompas af Stéphane Melchior 
Philip Pullmans populære bøger om “Det gyldne kompas”, den særlige pige Lyra og isbjørnen Iorek findes også som tegneserie. I det første bind kommer pigen Lyra på sporet af noget meget uhyggeligt, da flere børn forsvinder, og det kaster hende ud i et eventyr med talende isbjørne og flyvende hekse. 
Fra ca. 12 år  

De tragiske: Zenobia og Ivalu af Morten Dürr og Lars Hornemann 
I “Zenobia” er Amina blandt en større gruppe syriske bådflygtninge, som kæntrer. Mens hun synker i havet, tænker hun tilbage på sit liv i Syrien - både på de gode dage med forældrene, hun nu har mistet, og på krigen og fattigdommen. “Ivalu” tager os til gengæld med nordpå til Grønland, men her bliver det ikke mindre barsk. Her sørger hovedpersonen over sin storesøster, der har begået selvmord, efter at faren har misbrugt hende, og vi får indblik i den fattigdom, der præger familien og det omkringliggende samfund. 
Fra ca. 13 år 

Den smukke: Livet af Lisa Aisato 
“Livet” er faktisk ikke en graphic novel, men mere bare en samling billeder. Den norske illustrator, Lisa Aisato, har nemlig samlet mange af sine tegninger i denne bog om livet, som tager os med fra barndommen og helt op til alderdommen og sat små tekster til. En smuk og rørende bog, om alt det, der kan vente os i livet, og som nok egner sig bedst til unge i konfirmationsalderen og alle dem, der er ældre. 

_

Dette indlæg er oprindeligt skrevet af Gro Johanne Vase fra Glostrup Bibliotek 

Materialer