Årets bedste film på Filmstriben

29.12.22
Seks skarpe, cinematiske skud fra det digitale filmbibliotek.

Så gik der endnu et filmår på Filmstriben, og massive mængder gode film er landet på bibliotekernes streamingtjeneste. Michael og Tobias fra Bibliografen har gravet seks vidt forskellige perler frem, som du ikke må snyde dig selv for. Vi kommer verden rundt med bl.a. japansk stilfærdighed, amerikansk old school-horror samt en grænseoverskridende guldpalmevinder fra det franske.

Apples - Om at lære at leve.

En epidemi af hukommelsestab rammer mennesker i Grækenland. Heriblandt den æbleglade mand Aris, som nu skal igennem et program, der hjælper ham med at bygge et nyt liv op. Men det er ikke så nemt som han regner med og hans forbrug af æbler kan vise sig at modarbejde hans bestræbelser.

 

Drive My Car – Oscarvindende Haruki Murakami-filmatisering.

Enkemanden og teaterinstruktøren Yusuke møder en ung, indadvendt kvinde, der ved en teaterfestival i Hiroshima er blevet hyret som hans chauffør. Størstedelen af filmen foregår i bilen på deres ture rundt i byen, men filmen er alligevel et storslået drama om sorg, kunst og store følelser. Baseret på en novelle af selveste Haruki Murakami.

Hændelsen – Filmatiseret Nobelprismodtager.

En rystende, vedkommende film baseret på en roman af Annie Ernaux, der modtog Nobelprisen i litteratur i 2022. Den unge studerende Anne bliver gravid i det konservative Frankrig i 1960erne. En baby er utænkelig, men abort er ulovligt, og Anne står over for et dilemma. Filmen vandt fortjent Guldløven på Venedig Festivalen.
 

Petite Maman – lille perle fra en mesterinstruktør.

Franske Céline Sciamma fulgte mesterværket ’Portræt af en Kvinde i Flammer’ op med denne stilfærdige mor/datter-fortælling. 8-årige Nelly møder en pige i skoven, der både ligner hende og hedder det samme som Nellys mor. Sciammas filmsprog er enkelt, præcist, fintfølende, og grænserne mellem realisme, eventyr, fortid og nutid opløses i en rørende film på blot 72 minutter. Børn kan godt se med.

Pig - Ensomhed og trøffelgrise

Rob bor med sin trøffelgris i skovene i det nordvestlige USA. Her lever han af at levere trøfler til Seattles fineste restauranter, men en nat bliver Robs trøffelgris kidnappet og han må tage til Seattle for at finde sin gris og konfrontere sin fortid. Stilfærdigt drama med en ligeledes stilfærdig og mesterlig Nicolas Cage. 

Titane –  Grænsesøgende Guldpalmevinder

Cannes Festivalen var i chok, da Julia Ducournaus Titane vandt hovedprisen. Filmen starter som en blanding mellem bodyhorror og seriemorderfilm, men ændrer karakter og bliver et tankevækkende drama om kønsidentitet, familie og kærlighed uden betingelser. Du skal kunne klare mosten, men Titane er en film som ingen anden.