Kenneth Branagh som Hercule Poirot i Døden på Nilen

Agatha Christie og Hercule Poirot

Agatha Christies mesterdetektiv er tilbage på Bibliografens lærred.

En detektiv fødes

Den belgiske mesterdetektiv med de højt udviklede, grå hjerneceller kom til verden i årene 1916-1920 i romanen ”The Mysterious Affair at Styles” (på dansk: ”De låsede døre”), som krimidronningen Agatha Christie skrev under 1. verdenskrig. Hun arbejdede på et hospitalsapotek, imens hun skrev, og det tog flere år at få bogen færdig og udgivet. Hendes giftkundskaber fra arbejdet var naturligvis en stor hjælp i skrivearbejdet.

Poirot og de belgiske flygtninge

Inspirationen til figuren Hercule Poirot kom fra den store mængde belgiske flygtninge, der befandt sig overalt på landet i England under krigen. Poirot var ikke baseret på nogen bestemt person, men ideen om en belgisk flygtning, der tidligere havde arbejdet som politibetjent i sit hjemland tiltalte Christie. Plottet var skrevet på forhånd, og det var først bagefter, hun fyldte figurer på.

Poirot på det store lærred … også i 2022

Det blev til hele 33 romaner, to skuespil og mere end 50 noveller med den forfængelige, geniale detektiv, og han har naturligvis også slået sine folder både på tv-skærmen og på det store lærred.  Mest kendt er nok David Suchets portræt i den britiske tv-serie, der kørte fra 1989 til 2013. På det store lærred har bl.a. Peter Ustinov og Albert Finney spillet rollen, men i de senere år har det været selveste Kenneth Branagh, der har gemt sig bag overskægget. Først i ”Mord på Orientekspressen” og nu i ”Døden på Nilen”, der har premiere torsdag 10. februar i Bibliografen.

Materialer