Børnehjemsbørnene

25.01.22
Beretninger og vidnesbyrd fra livet som børnehjemsbarn.

Eventyr, børnebøger og gyserfilm er fulde af dem. De forældreløse, plejebørnene og børnene på børnehjemmene. De personificerer den grundfrygt, ethvert barn - og enhver der har været barn - kender, for at blive forladt og svigtet af dem, der skulle have passet på en og sikret ens tryghed.

Godhavnsdrenge og grønlandske eksperimentbørn

De senere år har der i Danmark været helt særligt fokus på nogle bestemte grupper af børnehjemsbørn/plejebørn, nemlig drengene fra Godhavn og eksperimentbørnene fra Grønland. Godhavn var et drengehjem i Nordsjælland, hvor det efter Socialministeriets udredning  i 2010  blevet slået fast fast, at der særligt i 60'erne foregik en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Eksperimentbørnene fra Grønland var 22 grønlandske børn der i 1951 blev adskilt fra deres familier og sat på et skib til Danmark. Her skulle de lære dansk for senere at vende tilbage til Grønland som rollemodeller i et nyt tosproget skolesystem. Eksperimentets visioner om at skabe en grønlandsk elite gled ud i sandet, og børnene led under store menneskelige konsekvenser.

"Jagten på mig selv" - dokumentar på DR

I øjeblikket kan du se den dramatiserede dokumentar Jagten på mig selv på DR, hvor instruktør Per Wennich sætter sig foran linsen og ærligt og sårbart fortæller sin historie som børnehjemsbarn på børnehjemmet Godthåb på Frederiksberg i 50'erne og 60'erne.

Hvis du er blevet nysgerrig på flere beretninger og vidnesbyrd fra danske - og enkelte udenlandske - børnehjemsbørn, kan du lade dig inspirere af bøger, film og podcasts vi har listet nedenfor.

Materialer