Billede af David Bowie fra filmen Moonage Daydream

Bowie på det store lærred

Fejr David Bowie med Bibliografen.

Fredag 16. september blænder Bibliografen op for den store dokumentar Moonage Daydream om rockikonet David Bowie. Filmen er godkendt af Bowies familie og indeholder et væld af sjældne klip, vidunderlige sange og et helt særligt, intimt fokus på et menneske, der ofte gemte sig bag masker.

Fortællingen Bowie

Ziggy Stardust, the Thin White Duke. Aladdin Sane, Nathan Adler… Kær rocklegende har mange navne. Det er ikke for sjov, at David Bowie ofte bliver kaldt en rockkamæleon. Siden de tidlige 70ere og til sin alt for tidlige død i 2016 skiftede Bowie ham så mange gange, at man aldrig helt kunne være sikker på, hvem der skulle møde en på både albums og til koncerter. Hvor han i Valby Hallen i midten af 90erne gik på scenen i lang sort frakke og nærmest ekspressionistiske klæder, så trådte han få år senere ind på scenen på Midtfyns Festivalen i rød t-shirt og blå bukser helt uden dikkedarer. Det teatralske og det nærmest litterært fiktive var altid en del af den fortælling, der var David Bowie.

Skuespilleren Bowie

Det er da heller ikke overraskende, at Bowie havde en karriere som skuespiller ved siden af musikken. Det gav på mange måder mening for ham at hoppe ind i alt fra rumvæsenet i The Man Who Fell to Earth, troldkongen i børnefilmen Labyrinth til krigsfangen i Merry Christmas Mr. Lawrence. Selv i koncertfilmen Ziggy Stardust – The Motion Picture spillede Bowie på mange måder en rolle. Figuren Bowie var som født til det store lærred.

Iscenesætteren Bowie

Men hvem var han så? Var han glamrock-guden fra rummet Ziggy Stardust? Eller var popstjernen med det nærmest gule hår og jakkesættet med sange som Let’s Dance og China Girl i virkeligheden tættere på den person, Bowie var i privaten? Eller måske var den ”virkelige” David Bowie den aldrende og overraskende tilbagelænede rockstjerne, der gav verden de sene album som Heathen, The Next Day og Blackstar, inden han nærmest iscenesatte sin egen død. Sådan virkede det i hvert fald.

Mennesket Bowie

Interessant nok var Bowie altid meget menneskelig og til stede i interviews, hvor han viste sig som en intelligent, imødekommende og virkeligt morsom mand. Og altid veltalende! Derfor giver det også mening, at den store, aktuelle dokumentarfilm Moonage Daydream bruger mandens egne ord over de mange eksklusive billeder og koncertklip i en eksperimenterende totaloplevelse af en film. Resultatet er en blanding af intimt nærvær, iscenesættelse og en regulær musikalsk eksplosion af rocksange, der nærmest er ved at briste på grund af overskud og kreativitet. Præcis som David Bowie var det – i nærmest alle sine inkarnationer.

Filmen om Bowie i Bibliografen

Moonage Daydream tog Cannes Filmfestivalen med storm i foråret, og nu kan den opleves på Bibliografens store lærred til en særforestilling fredag 16. september kl. 17:30. Filmen fejres med både en kort indledning om Bowies karriere på det store lærred samt noget vådt til ganen.

Bestil eller køb billetter til forestillingen via Bibliografens hjemmeside.

Materialer