Dødens detektiver

21.05.21
Når retsmedicinere opklarer mystiske dødsfald.

Død og mystik fascinerer. Kombinerer man de to elementer, bliver det bare endnu mere spændende. Det vidner krimigenrens evige popularitet om, både når det gælder bøger, film og serier.

Det kunne have været mig

Truecrime og retsmedicinske krimier indtager en stadig større rolle på bog- og filmmarkedet for død og mystik. Vi drages af virkelighedens forbrydere og deres bestialske gerninger. Måske fordi de repræsenterer en del af virkeligheden, som de færreste af os heldigvis nogensinde oplever. Og som sætter vores trygge dagligliv i perspektiv, fordi det jo "kunne have været mig, hvis jeg var gået gennem parken hjem lige den aften ..."

Retsmedicineren er den nye detektiv

Efterforskning af kriminalitet er i stigende grad blevet et naturvidenskabeligt felt. Den kluntede politiefterforsker i trenchcoat og altid med et snildt es i ærmet, er afløst af læger og videnskabsfolk i hvide kitler, der med højteknologiske værktøjer undersøger og analyser ofre og gerningssteder, afdækker sagerne og afslører gerningsmanden.

Retsmedicineren er blevet den nye detektiv. TV-serier som CSI, Cold Case og Tavse vidner er blevet hits, fordi vi her ser den videnskabelige metode udfoldet -sammen med det menneskelige drama. Også på retspatologisk institut hersker intrigerne og kærligheden. Og blodstænkseksperten Dexter er et eksempel på en retsmediciner, der er så eksentrisk, at han rent faktisk selv er seriemorder.

Virkelighedens retsmedicinere

Virkelighedens retsmedicin er muligvis ikke så farverig på daglig basis. Men ikke desto mindre er det en spændende verden at dykke ned i. 

Vi har samlet en række bøger om og med virkelighedens retsmedicinere nedenfor.

Dansk podcast med ægte retsmedicinere

Få et unikt indblik i retsmedicinernes arbejdsmetoder og overvejelser. Krimigenrens film og romaner giver ofte et unuanceret billede af den opgave, retsmedicinerne udfører for politiet. I denne podcastserie får du den ægte vare med eksakte fakta fortalt af medarbejderne fra Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet.

Lyt til Podcastserien Tæt på retsmedicin her.

Materialer