Kvinderne frem i historien

17.04.23
Kvinder fylder ikke nok i historiebøgerne, selvom de udgør halvdelen af befolkningen. De seneste år er der udkommet en del børne- og ungdomsbøger, som bringer kvindelige foregangsbilleder og deres betydning i historien frem i lyset.

Gennem historien har kvinder oftest stået i skyggen af mænd og haft begrænsede muligheder for at sig gældende og bemærket. Samfundsnormen har ganske enkelt ikke været at fremhæve kvinder for deres bedrifter. Men nogle kvinder har ikke ladet sig begrænse af samfundets restriktioner - de har sprængt rammerne, trodset samtidens forventninger til piger og kvinder og er blevet rollemodeller.

De senere år er der udkommet mange spændende udgivelser for børn og unge, som bevidst tager fat på at belyse kvinders betydning indenfor politik, kunst, litteratur m.v. - og herigennem skaber mere ligestilling i fremstillingen af vores fælles historie.

25 kvinder der formede fortiden

Rejs med tilbage i tiden og hør om 25 modige og selvstændige danske kvinder, som er forbilleder for nutidens kvinder.

Godnathistorier for rebelske piger - og drenge!

”Til alle verdens rebelske piger: Drøm større. Sigt højere. Kæmp hårdere. Og når du bliver i tvivl, så husk, at du har ret”. 

Sådan lyder opfordringen i 'Godnathistorier for rebelske piger', som blev ret populær og derfor fik en efterfølger. De to udgivelser byder hver især på 100 korte eventyr inspireret af alle tiders bemærkelsesvædige kvinder spredt ud over verdenshistorien. Lærerige bøger - og ikke kun godt læsestof for piger vel at mærke.

En lille

Serien 'En lille' er en fornøjelse at gå på opdagelse i på grund af den engagerede formidling og de flotte illustrationer. Der er indtil videre udkommet fire bøger om danske rollemodeller i serien: Lise Nørgaard, Karen Blixen, Tove Ditlevsen og Dronning Margrethe.

Små mennesker, store drømme 

'Små mennesker, store drømme' er en serie, som portrætterer kvinder og mænd fra hele verden, som har haft stor indflydelse på historien og for eftertiden. Serien handler både om bemærkelsesværdige mænd og kvinder med en ligelig fordeling mellem begge køn.

 

Materialer