Lyt til musikken bag DR’s dokumentarserie ”Vilde vidunderlige Danmark”

19.05.20
Hvordan sætter man musik til Danmarks natur?

DR’s nye naturserie "Vilde vidunderlige Danmark" er ikke bare fuld af fantastiske optagelser af de små og store dramaer, der udspiller sig i den smukke, vilde danske natur. 


Den ny komponerede musik til tv-serien, sætter en original og fængende lydside til de smukke billeder, og musikken understreger fortællingen om den danske natur.
Musikken er det største orkester-soundtrack, der nogensinde er komponeret til en dansk dokumentarserie. Den er skrevet af tre unge danske komponister Rasmus Zwicki, Peter Due og Anthony Lledo, og indspillet i DR’s Koncertsal af DR Symfoniorkesteret, DR Pigekoret og sopranen Christine Nonbo

DR har som supplement til "Vilde vidunderlige Danmark", produceret en podcast-serie på i alt fem afsnit, som de kalder Naturens symfoni, afsnit 1.-5. Sammenhængen mellem natur og musik er en stor og interessant historie, og podcast-serien er inspirerende og lærerig musikformidling, som man bliver klog og glad af at lytte til.

I podcasten sendes lytteren på en musikalsk rejse ud i naturens lyde, som gennem århundreders musikhistorie har været inspirationskilde til kompositioner.
Man oplever naturens rolle i musikken fra Niels W. Gades nationalromantiske ”Skovensomhed” til Hans Abrahamsens elektroniske musik fra det pulserende liv i storbyen, til den franske komponist og ornitolog Olivier Messiaen, med hans naturalistiske gengivelser af fuglesang i musikken. Der er lange uddrag af musikalske værker i alle fem afsnit, og podcast-serien giver musikken tid og plads til at være musik.

Hør podcast fra ”Vilde vidunderlig Danmark”

Musikken fra "Vilde vidunderlige Danmark" er nu også tilgængelig på diverse streamingtjenester.

Har du fået lyst til at lytte til flere musikalske værker, hvor komponisterne har brugt naturen som inspirationskilde, ja så er der musik til mange timers lytning i bibliotekernes  CD samlinger og på bibliotekernes streamingtjeneste Medici.tv

Eksempler:
Claude Debussy: La mer

Olivier Messiaen: Catalogue d'oiseaux 

Ralph Lundsten : Nordisk natursymfoni

Ralph Vaughan Williams: Symfoni nr 1 : A sea symphony

Hakon Børresen: Symfoni nr 2 : Havet

Pelle Gudmundsen Holmgreen: The Natural World of Pelle Gudmundsen Holmgreen

Sunleif Rasmussen : Symfoni nr 1

Bedrich Smetana:  Moldau

Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 6 : Pastorale

Artiklen er oprindelig publiceret af Vejle Bibliotekerne og bringes her i let redigeret udgave.