Mors Dag – Moderskabets mislyde i litteraturen

11.05.23
Vi fejrer Mors Dag den 14. maj med bøger, der belyser moderskabets kompleksitet og udfordringer.

Moderskab har altid været et centralt emne i litteraturen, men de seneste år er der udkommet en række bøger, der punkterer den idylliserede forestilling om moderen og viser, hvor hårdt det (også) er at være mor. De stiller spørgsmål ved samfundets forestillinger om mødre og udfordrer de strukturer, der gør sig gældende i forhold til moderskab.
 

Nye perspektiver i moderskabslitteraturen

En række udgivelser fra de senere år, ikke mindst ’Mit arbejde’ af Olga Ravn og ’Til min søster’ af Dy Plambeck har vakt debat om moderskab, graviditet og fødsler, og de strukturer i samfundet, der gør sig gældende i forhold til moderskab.

Men også Josefine Klougarts ’Alt dette kunne du få’ og Johanne Myginds ’Kærlighedens år’ sætter moderskabet i perspektiv. Begge bøger giver et nuanceret portræt af en bredt favnende, idealistisk mor og stiller skarpt på kvindeliv og kvindefrigørelse. Det nye er især dobbeltblikket på moderrollen, der ses i et større, historisk perspektiv, idet de både stiller skarpt på det hårde ved at være kvinde og mor i dag og for 40 år siden.
 

70’ernes moderskabslitteratur

Forfattere som Dea Trier Mørch, Kirsten Thorup, Tove Ditlevsen og Vita Andersen satte allerede i 70’erne ord på fødslen og på moderskabet i alt dets kompleksitet. Og netop disse forfattere har i dag fået ny opmærksomhed og anerkendelse med den nye bølge af mødre i litteraturen.
 

Læs temaet ’Mødre i litteraturen’ på Litteratursiden.dk

Læs artiklen ‘Litteraturens nye mødre’ på Litteratursiden.dk

Oprindeligt skrevet af Julie Hastrup-Markussen, Litteratursiden.

Materialer