Ny faglitteratur på biblioteket

07.07.22
Bibliotekarerne præsenterer et udvalg af de gode faglitterære bøger, biblioteket har indkøbt i foråret

Moden i Danmark gennem 400 år

Nyt 2 binds pragtværk om dansk mode. Bind 1 (1660-1900) har vægt på overklassens mode, og ganske som tiden foreskrev det, var mændenes mode dominerende. Bind 2 (1900-2020) fokuserer mest på kvindernes beklædning. Der berettes om stormagasinernes opståen, mode under 2. verdenskrig og den parisiske modes indtog, og frem til nutidens mode med fx designer-sneakers og bæredygtighed.

Anmeldelser: 4* i Politiken.

Fra anmeldelsen i Weekendavisen: ”..Så er det en fornøjelse at kunne dykke ned i de to forskeres modeforelskede pragtværker og opnå detaljeret forståelse for tidernes skiftende tendenser fra skønhedspletter til uafvaskelige tatoveringer.”

Karin Michaëlis - forfatter og aktivist af Johan Rosdahl & Karen Klitgaard Povlsen

Karin Michaëlis (1872-1950) er en af flere ret oversete kvindelige forfattere. Hun var i perioden op til 2. verdenskrig debattør og succesfuld foredragsholder, men blev livet igennem opfattet som både kontroversiel og en slags litterær outsider.

Karin Michaëlis  var "Europæer" med stort E og var aktiv fra 1920'erne mod den voksende nationalisme. Hun var aktiv både i skrift, tale og handling for kvinders rettigheder, mod krig, politisk forfølgelse og undertrykkelse.

Fra anmeldelse i Information: ”Generelt er det dog en styrke ved deres bog, at den ikke bare vil hive Michaëlis op på en piedestal og antage eksklusionens store uretfærdighed, men lægge selve bøgerne frem og vurdere, hvilke der kunne have en værdi i det 21. århundrede.”

Fiskejournal af Mikkel Frey Damgaard

Mikkel anskaffer sig fiskerigrej, og i løbet af det næste år bliver han besat af fiskeri. Han søger konstant efter det perfekte fiskested, og tænker kun på fiskeri. Langsomt går det dog op for ham, at hans besættelse af fiskeriet har en sammenhæng med hans egen tilgang til livet.
Mikkel Frey Damgaard er journalist og forfatter, han debuterede med bogen ”Sørgekåben: en fortælling om fædre, sønner, sommerfugle og min fars selvmord” i 2019.

Anmeldelser: 4* i Berlingske.

Fra anmeldelse på Litteratursiden.dk : ”‘Fiskejournal’ står tilbage som en af mine bedste læseoplevelser i år. Forfatteren skriver så gribende og rørende om sine erfaringer og udvikling, at man til sidst forstår, at ‘Fiskejournal’ i virkeligheden slet ikke handler om fisk. Lystfiskeriet bliver forfatterens rejse ind i sindets mørke for til sidst at komme ud på den anden side af mørket og mærke en større tilknytning til sig selv, naturen og ikke mindst til andre mennesker.”

Før Byen af Niels H. Andreasen

Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv er gået sammen om en serie i 8 bind, som beskriver Københavns historie fra før byens grundlæggelse til nutidens København. Serien er kronologisk og starter med at beskrive området, som det så ud omkring stenalderen og byens udvikling indtil i dag. Både arkæologer og historikere bidrager med hver deres viden, og skriftlige kilder og arkæologiske fund bliver inddraget. Øjenvidneberetninger og forskellige menneskeskæbner er også med til at give skildringen liv. Fokus er på byens historie, og hvordan den er blevet formet gennem tiden, samt dens skygge- og solsider. Første bind i serien "Før byen" er skrevet af Niels H. Andreasen.

Anmeldelser: 4* i Berlingske.

Fra anmeldelse i Berlingske Tidende: "Nyt kæmpeværk går dygtigt i dybden med Københavns historie".

Pibende hængsler af Arne Hardis 

Om arbejderbevægelsen og socialdemokratiets forholden sig til nazismen under anden verdenskrig – fra statsministeren Thorvald Staunings tilpasningspolitik i besættelsens første år til husdigteren Harald Bergstedts indmeldelse i DNSAP og andre medlemmer af socialdemokratiet, som var fascineret af nazi-Tyskland før og under krigen. Holdningerne var mange, nogle gik ind for den nazistiske kapitalistiske planøkonomi, andre for samarbejdspolitikken, mens andre igen så ingen anden udvej end en indlemmelse i et tysk storrige. Flere af dem blev dog ekskluderet af partiet, efter Staunings død, da det interne regnskab skulle gøres op.

Anmeldelser: 6* i Kristeligt Dagblad.

Fra anmeldelse i Kristeligt Dagblad: "Arne Hardis er en skribent i særklasse".

Usynlige kvinder: skævvredne data i en verden designet til mænd af Caroline Criado Perez

Om hvordan diverse data om mænd og kvinder er med til at gøre manden til standard og kvinden usynlig og derved medfører ubevidst diskrimination og fatal fejlrepræsentation. Verden er bygget på mandlige data og designet til mænd, iflg. CCP. Med sin bog fuld af fakta ønsker hun at opfordre til forandring for både mænd og kvinder, så begge køn bliver set og repræsenteret i de data, som verden og mange opfindelser bygger på og er udviklet til – alt fra medicin over biler til mobiltelefoner.

Anmeldelser: 5* i Kristeligt Dagblad.

Fra anmeldelse i Kristeligt Dagblad: "Usynlige kvinder er en hård bog at læse. Fordi den er så fyldt med fakta, der viser, at verden er skruet forkert sammen, og fordi der er så mange af dem. De er ikke pakket ind i anekdoter, men i et klart formidlet og helt konkret sprog, og det er tallene, der taler".