Put sommeren på glas

29.09.23
Efteråret er en god tid til at gå i gang med syltning og nyde fordelene ved at bevare efterårshøsten til senere brug.

At sylte om efteråret har historisk set været en praktisk måde at bevare friske fødevarer på til brug i de kolde vintermåneder, hvor friske råvarer ofte var begrænsede eller dyre at skaffe.
Og der er stadig mange gode grunde til at sylte om efteråret i dag:

  1. Nydelse af efterårshøsten: Efteråret er en tid, hvor mange frugter og grøntsager er på deres højdepunkt i modenhed og smag. Syltning giver dig mulighed for at bevare denne overflod og nyde smagen af efterårets afgrøder hele året rundt.

  2. Mindsk madspild: Ved at sylte overskydende frugt og grøntsager kan du reducere madspild. Du kan bruge de råvarer, der ikke kan spises friske, til at lave lækre syltede produkter.

  3. Sundt alternativ: Syltede produkter kan være sunde, da de bevarer mange af de næringsstoffer, der findes i råvarerne. De er også en kilde til probiotika, hvis du sylter ved fermentering.

  4. Kreativitet i køkkenet: Syltning åbner op for kreativitet i køkkenet. Du kan eksperimentere med forskellige smagskombinationer, krydderier og opskrifter for at skabe unikke syltede produkter.

  5. Forberedelse til vinteren: Syltede produkter er en praktisk ressource om vinteren, når friske råvarer er knappe. De kan bruges som tilbehør, toppings eller ingredienser i mange vinterretter.

  6. Økonomisk besparelse: Syltning kan være en økonomisk måde at opbygge en forsyning af hjemmelavede produkter. Det kan spare dig penge i det lange løb, da du ikke behøver at købe dyre butiksvarer.

  7. Sociale aktiviteter: Syltning kan også være en sjov og social aktivitet. Det er en god måde at tilbringe tid sammen med familie eller venner og dele opskrifter og erfaringer.
     

Vi har fundet mange gode bøger til at komme i gang til både at sylte, fermentere og lave saft - se herunder:

 

Materialer