Billede fra vikingefilmen The Northman

Sjón, vikinger, Claes Bang og Bjørk på det store lærred

Bibliografen viser episk vikingefilm skrevet af selveste Sjón.

I ”The Northman” spiller Alexander Skarsgård vikingen Amleth (gæt selv en Shakespeare-reference), der må hævne sin faders død og redde sin mor fra den broderdræbende og magtgale Fjolnier spillet af danske Claes Bang. Det bliver et blodigt, intenst hævntogt igennem en film, der kæler for den historiske detalje og autenticitet og emmer af både klassisk Hollywood-epik og inspirationer fra kunstfilm fra hele verden.

Sjóns lyriske og drømmende universer

Når den islandske forfatter Sjón står som medforfatter på manuskriptet til en vikingefilm, ved man, at der skal til at ske noget særligt. Realisme møder ofte det eventyrlige, lyriske og drømmende i Sjóns universer. Et godt eksempel er romanen ”Skygge-Baldur”, som han vandt Nordisk Råds Litteraturpris for i 2005. Her blander Sjón folkeeventyr, islandske folkesagn og magisk realisme. Senest har Sjón begået kæmperomanen ”CoDex 1962”, der spænder over alt fra magisk realisme, kærlighedshistorie, kriminalroman og sågar science fiction. Alt sammen filtreret igennem et både humoristisk og vildtvoksende lag af folkeeventyr og historisk roman.

Ungdomsveninden Bjørk

I sin ungdom hang Sjón ud med selveste Bjørk og har da også skrevet både musikvideoer og sangtekster for den gådefulde, grænsesøgende islandske superstjerne. Blandt andet til Lars Von Triers musical ”Dancer in the Dark”, der var så hård en oplevelse for Bjørk, at hun ikke har spillet skuespil siden. Før nu. Bjørk er nemlig også at finde på rollelisten i ”The Northman”.

I det hele taget er rollelisten til ”The Northman” herligt broget. Udover Alexander Skarsgård, Claes Bang og Bjørk møder vi også Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Willem Dafoe samt en perlerække af islandske skuespillere.

Fra instruktøren af ”The Lighthouse”.

Filmen er instrueret af amerikanske Robert Eggers, der stod bag de yderst originale og nytænkende film ”The Witch” og ”The Lighthouse”. Eggers store besættelse som filmkunstner er historiske perioder og så korrekt en skildring af dem på film som overhovedet muligt. Derfor har han udover Sjón allieret sig med flere historikere, så selv den mindste detalje føles autentisk. Ifølge instruktøren var det dog ikke muligt at overtale filmstudiet til at lade figurerne snakke oldnordisk, så ”The Northman” ER altså på engelsk.

Filmen kan ses i Bibliografen fra onsdag 13. april.

Materialer