Social ulighed i litteraturen

19.11.20
.

Flere aktuelle forfattere skildrer de menneskelige konsekvenser af et samfund med social skævvridning og er med til at sætte samfundsaktuelle dilemmaer under debat. Den sociale ulighed fylder i stigende grad i den realistiske skønlitteratur.

Samtidslitteraturen forholder sig til den tid, den er en del af, og når de fiktive karakterer lever under svære livspræmisser i lavere sociale lag, bliver der stillet spørgsmål ved samfundets rolle. Det ses derfor ofte, at litteraturen har en klar samfundsdebatterede tone og en stærk social indignation.

Litteratursiden har inviteret Peder Frederik Jensen til at holde en litterær tale. Forfatteren beskriver i sin seneste udgivelse Det Danmark du kender en samfundsfiktion i en virkelighedsnær ramme. Et Danmark, hvor velfærdsdrømmen er kuldsejlet for hovedparten af karaktererne. I talen fortæller den indignerede forfatter blandt andet om de udsatte, der lever med dårligere vilkår og den vilde natur, der er ved at forsvinde:

”… at dem, der har magten, tænker mere på sig selv, på genvalg, aktiekurser og gyldne håndtryk end på at sikre fremtiden. Der er noget galt. Der er noget, vi ikke taler om. Det vi ikke taler om, skriver jeg om.
Litteraturen er altid på de svages side!”


Læs mere om aktuelle danske romaner med socialpolitisk bevidsthed i artiklen: Stemmer fra det socialt skæve samfund.


Se også boglisterne med samfundsdebatterende bøger med politiske toner: Det socialt skæve samfundKlassikere om social ulighed, og Poesi og politiske toner.

Læs hele temaet her:

https://litteratursiden.dk/temaer/social-ulighed-i-litteraturen

Oprindeligt skrevet af Britta Riis Langdahl, Litteratursiden.