Syv skarpe fra Filmstriben

27.12.21
Vi anbefaler syv af de bedste film fra Filmstriben i 2021.

Fra sort-humoristisk, norsk socialrealisme og barsk dokumentarisme til et gævt slapstick-får og uhygge på Zoom. Film kan mange ting, og det er dejligt. Vi har kigget på nogle af de film, der er kommet på Filmstriben i det seneste år og har fundet 7, vi især elsker. Alle film kan ses via Filmstriben. 

Det er svært at sammenligne film, så her er de i alfabetisk rækkefølge:

Barn – når man skammer sig over at grine lidt.

En 13-årig pige slår ved et uheld en af sine kammerater ihjel i skolegården. Hun er datter af en venstrefløjspolitiker, imens offeret er barn af en på højrefløjen. Traurigt, men i bedste underspillede, norske stil er det også sært sjovt, når der går arbejdspladsfnidder og lokalpolitik i den triste affære. Vinder af Nordisk Råds Filmpris 2020.
 

F for Får: Fårmageddon – ulden slapstick.

Får, UFOer, rumvæsener og lumske agenter i sorte jakkesæt er hovedingredienserne i en af de seneste års sjoveste børnefilm. Der går en lige linje fra Buster Keaton til Frode Får, så man behøver faktisk ikke gang vente til ungerne er hjemme med at se denne herlige film.

 

First Cow – et lille mesterværk.

En underspillet, underfundig anti-western fra en af USAs mest interessante indie-instruktører, Kelly Reichard. To mænd stjæler mælk fra en ko og sælger kagerne til den lokale rigmand, der tilfældigvis ejer koen. En stilfærdig røverhistorie om, hvordan det moderne, kapitalistiske USA blev skabt.
 

 

Host – når online-møder går galt.

2020s svar på “Blair Witch Project”. En gruppe veninder vil slå lidt tid ihjel under lockdown, så de samles til en online seance, der skal skabe kontakt til afdøde bedsteforældre o.lign. Hvad der starter som uskyldigt tidsfordriv, som de ikke rigtigt tager seriøst, ender i den grumme alvor. En gyserfilm til 2020 og 2021 (og 2022, 2023, 2024…?).


 

Palm Springs – plat og klog på samme tid.

Let’s do the time loop again! I bedste “Groundhog Day”-stil fanges en mand og en kvinde i en dag, der gentager sig selv igen og igen og igen… Præmissen er set før, men her blandes grovkornet, bramfri humor med ægte mørke og desperation, og resultatet er både rørende og sjovt


 

Shorta

I et alternativt Danmark er en ung mørk mand havnet i koma i politiets varetægt. To betjente, en ældre ”bad-cop” og en yngre ”good-cop”, befinder sig i et socialt boligområde, da optøjer bryder ud. De er nu fanget i et område, hvor et had til politiet er i fuldt flor. I ”Shorta” er der plads til både spænding, action og refleksion over fordomme.
 

Skål – ungdomsoprør på Færøerne.

En ung kvinde kaster sig sammen med sin kæreste ud i et ungdomsoprør og tørner sammen med det færøske bibelbælte. Hun skriver digtsamlingen ”Skål” om sit eget dobbeltliv ud fra et ønske om at ændre de rammer, hun lever inden for. Filmen er en stærk og medrivende dokumentar om kærlighed, identitet og det at finde og definere sig selv som ungt menneske.